top of page
Zoeken

Elektrische auto?

We kiezen onze wagen voorzichtig en doordacht. We hechten belang aan het financiële, ecologische en praktische bij een wagen. Voor een bedrijfswagen is dit niet anders. Deze 3 en meer -ook het oog wil wat- parameters worden op de weegschaal gelegd, één of meer wegen door. De zwaarste bepaalt meestal onze keuze.


Een elektrische wagen (EV) is de meest milieuvriendelijke voertuigkeuze. Een EV wordt enkel aangedreven door (een) elektromotor(en). Omdat er geen verbrandingsmotor is heeft een EV geen CO2 uitstoot. Echter, elektrische varianten zijn duurder in aankoop dan het vergelijkbaar model met verbrandingsmotor.Toch wordt deze aantrekkelijk gemaakt door het vrijstellen van BIV en wegenbelasting. Alsook de 100% fiscale aftrekbaarheid omdat je geen CO2 uitstoot. Een EV heeft dus een heel aantal voordelen.


Door de evoluerende markt en de vraag van puristen zijn er ook steeds meer elektrische sportwagens. Het aanbod reikt van een stille, comfortabele wagen voor praktische doeleinden naar een stille sportwagen. Zo zien we meer en meer een EV voor iedereen.


Het voordeel van een elektromotor reikt verder dan slechts het milieuvriendelijk aspect. Een verbrandingsmotor heeft tijd en warmte nodig om te versnellen, alsook meerdere versnellingen. Een elektromotor reageert meteen op de puls en hoeft niet tussen versnellingen te schakelen. Een EV remt voor een groot deel door het loslaten van het 'gaspedaal', als gevolg dat je remmen een stuk langer mee gaan! Ook onderhoud van een EV is gevoelig eenvoudiger.


Spijtig genoeg zijn er ook nadelen aan verbonden. Niet elke EV heeft een groot rijbereik, als gevolg moet je vaak opladen. Ook opladen duurt langer dan tanken, het kan enkele uren duren om je batterij volledig op te laden. Bovendien is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om thuis een laadpaal te voorzien.

Zo lang het netwerk van laadpalen niet uitgebreid genoeg is, is het dus niet evident voor iedereen om te genieten van de voordelen van een EV

Kortom, een EV is een mooie oplossing voor zij die zich milieuvriendelijk willen verplaatsen en de middelen daartoe hebben. Het is een elegante keuze voor zij die het milieu in acht nemen.

15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page