top of page
Zoeken

Autobanden


Banden zijn de verbinding tussen je motor en de weg. Het is dus belangrijk dat deze verbinding betrouwbaar is.


Het belang van een "goede" band mag niet licht genomen worden. Een goede band is essentieel voor je veiligheid, brandstofverbruik en duurzaam.

De juiste autoband vinden is afhankelijk van je rijstijl, soort wagen, het klimaat,... Een band is een band is dus niet correct.
Met het klimaat aspect wordt het vaakst rekening gehouden en is het ruimste begrip in autoband keuze. Hieronder vinden we zomer-, winter- en vierseizoenen banden.

Het verschil in deze banden zijn de groeven die in bepaalde omstandigheden meer grip bieden. Belangrijk om te weten is dat op een nat wegdek de zomerband meer veiligheid biedt dan de winterband. De winterband is de winnaar bij een besneeuwde weg.


Je rijstijl en soort wagen spelen ook een grote rol. Een sportieve wagen en rijstijl heeft nood aan meer grip op de baan en zachtere rubber, terwijl hardere rubber kan dienen voor een rustige rijstijl. Logischer wijze is de duurzaamheid van hardere rubber groter door een kleinere wrijving met het wegdek.


Duurzaamheid, comfort (en brandstofverbruik) is sterk afhankelijk van de banden- en velgenmaat. Grotere banden hebben een hogere rolweerstand. Als gevolg stijgt je brandstofverbruik. Ook je velgenmaat heeft een grote impact op je comfort. Grotere velgen hebben als gevolg dat je bandrand kleiner is en je het wegdek (en de putten er in) harder voelt.


Kortom, een band kan dus grote gevolgen hebben voor je veiligheid en onze planeet. Het is belangrijk dat je stil staat bij het type band dat bij jou past zowel ecologisch, economisch als veilig.
17 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page