top of page
Zoeken

Dieselwagens?


We kiezen onze wagen voorzichtig en doordacht. We hechten belang aan het financiële, ecologische en praktische bij een wagen. Voor een bedrijfswagen is dit niet anders. Deze 3 en meer -ook het oog wil wat- parameters worden op de weegschaal gelegd, één of meer wegen door. De zwaarste bepaalt meestal onze keuze.


Dieselwagens, vaak beschreven als minder ecologisch, zijn nog steeds relevant. Een dieselwagen verbruikt minder brandstof bij een stabiel en laag toerental, zoals op de snelweg. Een echte kilometervreter.


Moderne dieselwagens hebben een vergelijkbare (lees: lagere) CO2 uitstoot dan hun benzine variant, maar stoten roet uit. Ondanks de moderne technologie is het niet hedendaags een zuivere diesel verbrandingsmotor te ontwikkelen die kan concurreren op de markt.


Echter, dieselwagens moeten ook voldoen aan de Europese normen. Oudere wagens zijn reeds voorzien van een roetfilter. Die vangt grotendeels de fijne deeltjes op die een gevolg zijn van een onzuivere verbranding. Nieuwe wagens hebben nog iets extra, de katalysator. De katalysator vind je voor je uitlaatsysteem, deze filtert onzuiverheden zoals bv. de schadelijke stikstofoxides. Last, but not least, is er de Adblue die nógmaals de schadelijke gassen, die toch ontsnapt zijn, filtert.


Kortom, een moderne dieselwagen is voorzien van een hele boel nieuwe technologie als gevolg van jaren R&D. Ze zijn niet de meest ecologische keuze, maar zeker niet even vervuilend als vroeger. Het is een betrouwbare, praktische keuze voor zij die veel kilometers rijden en/of zwaarbeladen zijn.

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page